Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Ψήφος δεκαετίας

από antistachef
από την Αυγή

Οι σημερινές εκλογές δεν αφορούν μόνο την πορεία του θεσμού της αυτοδιοίκησης, που πλήττεται από τον “Καλλικράτη”. Ούτε αφορούν μόνο την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου μας, που καταρρακώνεται από το Μνημόνιο. Οι σημερινές εκλογές, με το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ξεκλειδώνουν ραγδαίες οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμά τους προδιαγράφει την επόμενη μέρα - για την κοινωνία, την πολιτική και την αριστερά.

Είναι οι πρώτες εκλογές που γίνονται στην εποχή του Μνημονίου, που κατά τα φαινόμενα θα τραβήξει ώς το 2020 και βάλε. Το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός αποτελεί ομολογία χρεωκοπίας της πολιτικής και του συστήματος διακυβέρνησης του Μνημονίου. Επιχειρείται η ανασυγκρότησή του, μεσοπρόθεσμα με κυβερνήσεις συνεργασίας, με κορμό το ΠΑΣΟΚ και όσους πρόθυμους συντρέξουν από δεξιά και αριστερά, ακόμη και με σενάρια “μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού”. Οι κοινωνικοί κραδασμοί που προκαλεί το Μνημόνιο δεν αντιμετωπίζονται με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Το ΔΝΤ, απ' όπου πέρασε, ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό. Έρχεται και η σειρά της Ελλάδας.

Μέσα σε αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις κοινωνικής χρεωκοπίας και πολιτικής κρίσης, με την αστάθεια να απλώνεται στον ευρωπαϊκό χώρο (τα σπρεντ απειλούν τώρα την Ιρλανδία και την Πορτογαλία), επείγει η επιστροφή της αριστεράς στην κοινωνία, με όρους ενότητας και συνάντησης με άλλα κοινωνικά ρεύματα, όπως αυτό που απελευθερώνεται από τη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την προοπτική υπηρετούν τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με πιο χαρακτηριστικό εκείνο του Αλέξη Μητρόπουλου στην Αττική, που αποτελεί, εκτός των άλλων, το αξιόπιστο αντιμνημονιακό ψηφοδέλτιο.

Δεν πρόκειται για ευκαιριακές μετεγγραφές κορυφής. Αλλά για επιδίωξη συνάντησης στη βάση ανάμεσα σε διαφορετικές ιστορικότητες του λαϊκού κόσμου. Με στόχο να υπάρξει η “μεταπολίτευση από τα αριστερά”, ένα νέο παράδειγμα για την ανασυγκρότηση της αριστεράς, με έμφαση στη συλλογικότητα και όχι στους εγωισμούς, με ορίζοντα ανατροπές στον ευρωπαϊκό χώρο και όχι ιδεολογικούς αναχρονισμούς.

Η ψήφος σήμερα αφορά την επόμενη μέρα. Για την κοινωνία, την πολιτική και την αριστερά. Μπορούμε να στείλουμε μήνυμα-εντολή για ενωτική δράση, για να ξεπεραστεί ο κατακερματισμός της αριστεράς, που πληγώνει τους αριστερούς και αδυνατίζει τους αγώνες. Μπορούμε να υπερασπιστούμε την ψήφο μας, δηλαδή την πολιτική μας αξιοπρέπεια, που βάλλεται από τους κυβερνητικούς εκβιασμούς. Μπορούμε να μετατρέψουμε την κατανοητή αδιαφορία σε θετικό "αστάθμητο" παράγοντα, σε κύμα ανατροπής, με πρωταγωνιστές τους νέους, τα πρώτα θύματα της κρίσης. Δεν είναι υπερβολή, αν υποστηρίζουμε ότι η ψήφος σήμερα προδιαγράφει εξελίξεις για μια ολόκληρη δεκαετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου