Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Μπάτσοι βασάνισαν πρόφυγα (πάλι)...

Βάναυση κακοποίηση Αφγανού πρόσφυγα στο Α.Τ. Περιστερίου
από ΑΥΓΗ

Τον άγριο ξυλοδαρμό του από αστυνομικούς του Α.Τ. Περιστερίου καταγγέλλει 43χρονος Αφγανός πρόσφυγας, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής μαζί με το 2,5 ετών παιδάκι του.

Ο Τζαν Αλί Μερσάι έχει 4 παιδιά και βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια. Είναι ένας από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να καταθέσουν το αίτημα ασύλου τους, καθώς δεν έχουν πρόσβαση στην Πέτρου Ράλλη. Ο Τζαν είναι άνεργος και το τελευταίο διάστημα, για να επιβιώσει και να ζήσει την οικογένειά του, μετέφερε τα καροτσάκια που παρατούσαν μακριά οι πελάτες του σούπερ μάρκετ LIDL στο περιστέρι, με τη σιωπηρή -όπως λέει ο ίδιος- συναίνεση του διευθυντή του καταστήματος.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, γύρω στη 1 μ.μ. το μεσημέρι, ένα περιπολικό έφτασε στο σούπερ μάρκετ, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και τον μετέφεραν μαζί με το 2,5 ετών παιδάκι του στο αστυνομικό τμήμα Περιστερίου. Εκεί τον χώρισαν από το παιδί και τον απομόνωσαν σε ένα δωμάτιο, όπου -εντελώς αναίτια- 4 από αυτούς άρχισαν να τον χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές, χρησιμοποιώντας τα γκλομπ και μεταλλική ράβδο. Του φώναζαν και τον έβριζαν χωρίς να μπορεί να καταλάβει τι του έλεγαν ή να απαντήσει. Στα 4 άτομα προστέθηκαν κάποια στιγμή και 2 ακόμη και αυτό κράτησε μέχρις ότου λιποθύμησε. Σύμφωνα με τον πρόσφυγα, τον συνέφεραν ρίχνοντας του νερό στο κεφάλι και τον έσυραν έξω από το τμήμα μαζί με το παιδί του, όπου και τον παράτησαν. Ο πρόσφυγας, με κτυπημένο όλο του το σώμα, γύρισε στο σπίτι του, ένα υπόγειο στην πλατεία Αττικής, και την επόμενη μέρα, νιώθοντας πόνους και καταβολή δυνάμεων, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό.

Οι οργανώσεις "Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό", "Σύλλογος Αφγανών Προσφύγων" και "Δίκτυο Υποστήριξης Μεταναστών", οι οποίες δημοσιοποίησαν το περιστατικό, ζητούν "την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και να δοθούν τα ονόματα των αστυνομικών που κακοποίησαν τον πρόσφυγα και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι".


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Κι όσο για το παραμύθι του "μεμονωμένου περιστατικού": 


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

CPT: Βασανιστήρια και ατιμωρησία υπευθύνων στην Ελλάδα tονίζεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.
από την Καθημερινή (17/11)

Σοβαρά περιστατικά κακομεταχείρισης - ενίοτε και βασανιστήρια από αστυνομικά όργανα - και ατιμωρησία των υπευθύνων καταλογίζει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT).

Στην έκθεσή της για το 2009 που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Επιτροπή καταγράφει σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια, σε σημεία τόσο ευαίσθητα όσο τα πέλματα των ποδιών και τα δάκτυλα. Σε κάποιες περιπτώσεις η κακομεταχείριση προσιδιάζει με βασανισμό, σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με καταγγελία, που επικαλείται η CPT, τα μέλη του τμήματος Ασφαλείας Σερρών τύλιξαν σε σακούλα το κεφάλι υπόπτου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Άλλες κατηγορίες αφορούν εικονικό βιασμό από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη. Παρόλα αυτά, σημειώνεται στην έκθεση της CPT, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εξετάσουν τα περιστατικά. Δεν θεσμοθετείται ένας αξιόπιστος, ανεξάρτητος και αποτελεσματικός μηχανισμός ελέγχου ώστε να προσαχθούν επίορκοι αστυνομικοί. Σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώνεται, το CPT έχει παράσχει στις ελληνικές αρχές λεπτομερείς πληροφορίες για περιστατικά κακομεταχείρισης ελπίζοντας ότι θα ελεχθούν. Όμως το CPT έχει πληροφορηθεί ότι δεν έγιναν έρευνες.

Αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια

Πολλά αστυνομικά τμήματα και συνοριακά φυλάκια δεν πληρούν βασικές ανάγκες των κρατουμένων για στέγαση, διατροφή και ελάχιστα επίπεδα υγιεινής, αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς. Σε πολλά οι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα ( π.χ. αστυν. τμήμα Σιδηροκάστρου), δεν έχουν στρώματα (Πάτρα, Σουφλί, Ξάνθη) ή κουβέρτες (Χίος).

Τα οικήματα όπου στεγάζονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες είναι συνήθως σε πολύ κακή κατάσταση. Σε κάποια δεν λειτουργούν οι τουαλέτες (Κέντρο Μεταγωγών Άμφισσας, αστυν. τμήμα Ομονοίας), τα ντους (αστυν. τμήμα της οδού Γούναρη στην Πάτρα). Όλα είναι ιδιαιτέρως βρώμικα εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της έλλειψης καθαριστικών. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, διανέμονται καθαριστικά στους κρατούμενους, όχι όμως κουβάδες, σκούπες, σφουγγαρίστρες που είναι απαραίτητες για να χρησιμοποιηθούν τα καθαριστικά...

Κέντρα κράτησης για παράτυπους αλλοδαπούς

Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε καθαρά κλινοσκεπάσματα και είδη υγιεινής. Αυτές οι ελλείψεις παρατηρούνται ακόμη και στο χώρο κράτησης, όσων επιστρέφονται με τον Κανονισμό του Δουβλίνο, στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η έλλειψη καθαριστικών για το χώρο και ειδών προσωπικής υγιεινής δεν επιτρέπει στους κρατούμενους, που μερικές φορές παραμένουν για πολλούς μήνες, να είναι καθαροί. Σε κάποια κέντρα μερικές φορές διανέμονται μικρές ποσότητες σαπουνιού και σαμπουάν.

Φυλακές

Το σοβαρό πρόβλημα του υπερπληθυσμού των φυλακών εντείνεται από τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Το CPT περιγράφει ως απάνθρωπες τις συνθήκες στις φυλακές της Άμφισσας (υπερπληθυσμός, έλλειψη προσωπικού, ανεπαρκής αριθμός κλινών για κρατούμενους, μολυσμένα και ελλιπή κλινοσκεπάσματα, σπασμένα τζάμια κ.α.). Οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατο τον έλεγχο στις φυλακές (π.χ. τρεις δεσμοφύλακες είναι υπεύθυνοι για 400 φυλακισμένους μιας πτέρυγας στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού).

Το CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν τον κολπικό έλεγχο -αίτημα που έχει εν μέρει ικανοποιηθεί- στις γυναικείες φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού και το μέτρο να χρησιμοποιείται, υπό κατάλληλες συνθήκες, μόνο όταν θεωρείται απολύτως απαραίτητο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Σταματήστε τα βασανιστήρια
από ΑΥΓΗ

Άμεση αλλαγή στις συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών και τις πρακτικές ανάκρισης των υπόπτων ζητούν από την κυβέρνηση τα κόμματα με αφορμή τις αναφορές στην Ελλάδα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT). Η έκθεση κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για συνθήκες κράτησης των αλλοδαπών χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγεινής και για πρακτικές ανάκρισης των υπόπτων που προσιδιάζουν με βασανιστήρια.

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ χαρακτηρίζει την έκθεση "κόλαφο" και καλεί την κυβέρνηση "να πάψει να κωφεύει στις συστάσεις και παρατηρήσεις του CPT, που για πολλοστή φορά έχει επισημάνει κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα". Παράλληλα, το Τμήμα Δικαιωμάτων επισημαίνει τις αναφορές της έκθεσης "σε πληθώρα περιστατικών που φέρονται αναμεμειγμένα αστυνομικά όργανα, γεγονός που αποδεικνύει ότι μέσα στους κόλπους της ΕΛΑΣ υφίστανται εδώ και χρόνια θύλακοι εκφασισμού και βαρβαρότητας που πρέπει να ξηλωθούν από την πολιτική ηγεσία με τόλμη και αποφασιστικότητα".

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι τονίζουν ότι "τα βασανιστήρια και η απάνθρωπη μεταχείριση υπόπτων και κρατουμένων αντιμετωπίζονται σαν φυσιολογικό φαινόμενο, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνονται οι διωκτικές αρχές να τα επιτείνουν" και υπογραμμίζουν ότι "είναι αδιανόητο το Κράτος Δικαίου, που θεσμοθετήθηκε στα πρώτα Συντάγματα σε όλο τον κόσμο, να αποτελεί ακόμα ζητούμενο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα".

Ερώτηση για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης κατέθεσαν στη Βουλή ο πρόεδρος κι ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης επισημαίνοντας τη σωρεία περιστατικών άσκησης σωματικής βίας κατά τη σύλληψη και την ανάκριση από την Ασφάλεια και τις ελλείψεις πολλών αστυνομικών τμημάτων, συνοριακών φυλακίων και κέντρων κράτησης αλλοδαπών, ακόμα και σε στοιχειώδη θέματα υγιεινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου