Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Αριστερή αλληλεγγύη και αποδοκιμασία «τρικομματισμού»

(πηγή)
του Γιάννη Τόλιου
από την ΑΥΓΗ

Τα αποτελέσματα του α’ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, έδειξαν ότι στην ελληνική κοινωνία συντελούνται σημαντικές πολιτικές διεργασίες. Η νέα κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πολιτική του «Μνημονίου» και του «Καλλικράτη», φέρει αντιμέτωπο αυξανόμενο τμήμα του ελληνικού λαού με τις δυνάμεις του «τρικομματισμού» (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ). Παρά τις δευτερεύουσες και «εν πολλοίς» φραστικές διαφορές μεταξύ τους, στηρίζουν τις βασικές επιλογές της κυρίαρχης ελίτ και γενικότερα του κεφαλαίου, κάτω από την αυστηρή καθοδήγηση της «τρόικας».

Η μεγάλη αποχή μαζί με το «λευκό» και «άκυρο» που προσεγγίζουν σχεδόν το μισό του εκλογικού σώματος, αποκαλύπτει την προϊούσα απαξίωση των πολιτικών κομμάτων που ως ένα βαθμό αγγίζει και την Αριστερά. Παρ’ ότι τα εκλογικά ποσοστά της, αν αθροιστούν όλα δείχνουν αύξηση, ωστόσο ο πολυκερματισμός και η ανυπαρξία κοινής δράσης προς μια κοινή «κύτη» (πλατφόρμα), δεν εκπέμπουν ζωηρό φως για έξοδο της ελληνικής κοινωνίας από το τούνελ της κρίσης. 

Ειδικότερα, ενώ το ΚΚΕ καταγράφει στον α’ γύρο σημαντική αύξηση των ποσοστών, ενισχύεται ο μικρότερος πόλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν με αυξομειώσεις διατήρηση των ποσοστών, το συνολικό θετικό άθροισμα, χωρίς στοιχειώδη εσωτερική συνοχή, κοινή δράση και στόχευση, για ανατροπή των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών (κυβέρνησης και «τρόικας»), δεν δίνει ελπιδοφόρα προοπτική, ούτε και δημιουργεί δυναμική.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει μεγάλη σημασία για τη στάση που θα κρατήσουν οι δυνάμεις της αριστεράς στον β' γύρο, όπου θα εκλεγούν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές στους περισσότερους δήμους και περιφέρειες της χώρας. Ειδικότερα στον β' γύρο εκεί που συμμετέχουν συνδυασμοί του «τόξου» των δυνάμεων του δικομματισμού, θα πρέπει να εκφραστεί η αποδοκιμασία τους, ως λογική συνέπεια και συνέχεια της κριτικής και αντιπαράθεσης στην πολιτική τους από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο εκεί που συμμετέχουν εκπρόσωποι της αριστεράς, παρά τις όποιες διαφορές και διαφωνίες σε γενικότερα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα, χρειάζεται να εκφραστεί η «αριστερή αλληλεγγύη», με την αμοιβαία στήριξη των συνδυασμών τους σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα πρέπει να κατανοείται απλά και μόνο ως κίνηση τακτικής και προϊόν της συγκυρίας, αλλά ως ενέργεια «βάθους» που διευκολύνει τη στρατηγική της κοινής δράσης και συμπόρευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς κατά του «Μνημονίου» και των νεοφιλελεύθερων επιλογών, προς μια προοδευτική διέξοδο της ελληνικής κοινωνίας από την κρίση. Αυτό επιτάσσει η αριστερή «λογική», με πολιτικούς, ιδεολογικούς και αξιακούς όρους, η οποία τιμά τις μεγαλειώδεις στιγμές της ελληνικής Αριστεράς και δίνει όραμα και ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία του λαού για ένα καλύτερο μέλλον.

www.ytolios.gr, e-mail: tolios@syn.gr

- Ο Γιάννης Τόλιος είναι μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου