Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Όταν κυβερνάει η "κουτσή πάπια"

από την ΑΥΓΗ

Σαν τρελό φορτηγό, χωρίς φρένα, συμπεριφέρεται η κυβέρνηση, μόλις την παραμονή των εκλογών, κλιμακώνοντας το εκβιαστικό δίλημμα για πρόωρες εκλογές. Χρησιμοποιεί ακόμη και σενάρια που συνιστούν “θεσμική εκτροπή”, όπως αυτό της μετάθεσης του β' γύρου.

Ο πρωθυπουργός θα υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την overdose κινδυνολογία, την οποία έχει εξαπολύσει. Οι πολίτες θα του απαντήσουν ότι αυτό που ο ίδιος επισείει ως κίνδυνο είναι ευκαιρία γι' αυτούς. Αυτό που όψιμα έβγαλε από το μανίκι του θα του γυρίσει ως μπούμερανγκ.

Οι αυριανές εκλογές έχουν χαρακτήρα κατ' ουσίαν πολιτικών εκλογών. Ακόμη κι αν δεν γίνουν αμέσως βουλευτικές εκλογές, το αυριανό αποτέλεσμα, μετά την παρέμβαση Παπανδρέου, λειτουργεί ως παράγων αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Ήδη η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου και παραπέμπει σε νέα, σκληρότερα μέτρα κατά της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του πολλούς κάβους να περάσει, καθώς το Μνημόνιο δεν οδηγεί σε πελάγη οικονομικής ανάκαμψης, αλλά σε μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές φουρτούνες. Από Δευτέρα θα είναι διπλά πολιτικά απονομιμοποιημένος. Εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που διαστρέφει την περυσινή λαϊκή εντολή. Και επιμένει, παρά την αποδοκιμασία.

Το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να κυβερνά με το σύνδρομο της “κουτσής πάπιας”. Η φράση παραπέμπει στην αδυναμία των Αμερικανών προέδρων να ασκήσουν εξουσία τον τελευταίο χρόνο της προεδρίας τους, όταν είναι προεξοφλημένη η ήττα τους.

Στην περίπτωσή μας ο πρωθυπουργός είναι ανίκανος να προωθήσει πολιτικές για τις οποίες έχει δεσμευθεί ερήμην του λαού. Άρα η κυβέρνησή του θα αποδειχθεί αχρείαστη για τους πιστωτές. Και ο ίδιος θα λειτουργεί ως πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Ετοιμόρροπος στο πρώτο αίτημα για εκλογές εδώ και τώρα, που θα θέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναλόγως των κοινωνικών εξελίξεων.

Το πολιτικό τοπίο αλλάζει. Η βίαιη εκλογολογία είναι το πρελούδιο μιας νέας πολιτικής κινητικότητας, που οι κυρίαρχες δυνάμεις επιδιώκουν να την οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερα σχήματα συναίνεσης μέσω κυβερνήσεων συνεργασίας.

Μέσα σε αυτή την προοπτική, η ισότιμη συνάντηση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τις σοσιαλιστικές δυνάμεις που αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ διευκολύνει κοινωνικές και πολιτικές κινητικότητες προς τα αριστερά, χαλάει τα σχέδια για την αναπαλαίωση του δικομματικού συστήματος και τη μετατροπή του σε διπολισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου