Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Βρομιές που επιστρέφονται

από την ΑΥΓΗ

Το παραμύθι με το "βρόμικο '89" θυμήθηκαν κέντρα που πατρονάρουν το ΠΑΣΟΚ στην τελική προπαγανδιστική επίθεση για τον δεύτερο γύρο.

Δεν σκέφτηκαν οι φωστήρες ότι με τέτοια "επιχειρήματα" δεν εκβιάζονται, αλλά πεισμώνουν, οι αριστεροί ψηφοφόροι; Δεν φοβούνται ότι με τέτοιες βρομιές αναστέλλουν προβληματισμούς πολιτών που είναι εύλογο να αναπτύσσονται με βάση τις πραγματικότητες του δεύτερου γύρου;

Το πιθανότερο είναι ότι με τις νέες βρομιές επιχειρείται ένας συναγερμός των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, αφού την περασμένη Κυριακή ο πρωθυπουργός κήρυξε τη λήξη του συναγερμού λέγοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε βουλευτικές εκλογές και απέδωσε αυστηρά αυτοδιοικητικά κριτήρια στην ψήφο του δεύτερου γύρου. Με τις βρομιές επιχειρείται να ανακοπεί η χαλάρωση όσων ψηφοφόρων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στον πρώτο γύρο, διότι δήθεν επίκειται συνωμοσία των άκρων! Επίσης επιχειρείται η κινητοποίηση πολιτών που απείχαν, στη βάση ηθικών - πολιτικών διλημμάτων.


Η πραγματικότητα είναι ότι στην κοινωνία διαμορφώνονται νέες τομές. Η παραδοσιακή μορφή της αντιδεξιάς τομής υποχωρεί. Όχι λόγω της "συνωμοσίας της αριστεράς", αλλά επειδή η κυβερνητική πολιτική είναι δεξιά. Το Μνημόνιο δημιουργεί νέες διαιρέσεις. Αν η Ν.Δ. πολιτεύεται υποκριτικά, είναι το ΠΑΣΟΚ που με τη μετάλλαξή του αφήνει έδαφος.

Όπως και το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε προεκλογικά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζει ρόλο και η προσωπικότητα του υποψηφίου. Όλα αυτά τώρα διαγράφονται. Το ΠΑΣΟΚ ας μην αιτιάται την αριστερά για τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα.

Και καλά το ΠΑΣΟΚ! Η Δημοκρατική Αριστερά γιατί έσπευσε να συμπαραταχθεί με τα περί "νέου βρόμικου '89"; Δεν θυμάται ότι τα στελέχη και ο κόσμος της είχαν πέσει θύματα αυτής της αδίστακτης πράσινης λασπολογίας; Πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της ψήφου την Κυριακή και διευκολύνεται ο προβληματισμός των αριστερών ψηφοφόρων;

Οι πολίτες της αριστεράς είναι συνειδητοί πολίτες. Δεν είναι ευκαιριακοί ψηφοφόροι που άγονται και φέρονται από γραμμές σκοπιμότητας. Ψηφίζουν με βάση τις αρχές τους. Το ίδιο θα πράξουν και τώρα, κατά συνείδηση, συνεκτιμώντας κεντρικά πολιτικά διλήμματα και αποκεντρωμένες πραγματικότητες.

Η επίθεση με βάση το "βρόμικο '89" μοιάζει να αποτελεί το νέο συκοφαντικό - εκβιαστικό υλικό όχι για τον δεύτερο γύρο, αλλά εν όψει πιθανών αιφνίδιων εκλογών. Οι αγώνες δυσφημούνται ως συντεχνιακοί και κομματικά υποκινούμενοι, η αριστερά ως υπεύθυνη για την κρίση. Θα επιχειρηθεί η συζήτηση να γίνει με την πλαστή ιδεολογικοποίηση της δικομματικής μεταπολίτευσης, που έχει εκπνεύσει.

1 σχόλιο: