Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Η Αμερική του Τρίτου Κόσμου...

(πηγή)
της Ελένης Τσερεζόλε  
από την Αυγή

Η Αριάνα Χάφινγκτον, γνωστή δημοσιογράφος, μπλόγκερ και συγγραφέας, τιτλοφορεί το τελευταίο της βιβλίο αρκετά προκλητικά: "Η Αμερική του Τρίτου Κόσμου". Στο βιβλίο της περιγράφει μια χώρα που κατευθύνεται προς την υπανάπτυξη... Και ενόψει των σημερινών εκλογών στα μέσα της προεδρικής θητείας, όπου αναμένεται μεγάλη εκλογική οπισθοχώρηση των Δημοκρατικών, η Χάφινγκτον εξηγείται: "Πρόκειται για έναν επίτηδες προκλητικό τίτλο, καθώς οι λέξεις 'Αμερική' και 'Τρίτος Κόσμος' μοιάζουν αντιφατικές σε ένα έθνος που είναι πεπεισμένο ανέκαθεν ότι είναι το πιο ευγενές, το πιο πλούσιο, το πιο ισχυρό και το πιο γενναιόδωρο του κόσμο. Αλλά οι δείκτες είναι στο κόκκινο και σημαίνω συναγερμό όσο είναι ακόμη καιρός να ανακοπεί αυτή η πτώση προς τον Τρίτο Κόσμο".

Εκείνο που κατά την ίδια κυριαρχεί σήμερα στους Αμερικανούς είναι το αίσθημα του φόβου. "Φόβος της πτώσης. Φόβος ότι οι θέσεις εργασίας χάνονται για πάντα. Φόβος ότι δεν θα πάρουν σύνταξη. Φόβος ότι δεν θα μπορούν να θεραπευθούν ή να διαλέξουν φάρμακα ή να έχουν να φάνε. Φόβος να τους κατασχέσουν το σπίτι. Φόβος ότι η Αμερική θα διαιρεθεί σε δύο τάξεις: στους πλούσιους και σε όλους τους άλλους, στους έχοντες και στους μη έχοντες. Φόβος, τέλος, ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει".

Η ίδια εστιάζει την αιτία της σημερινής καθοδικής πορείας στην κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεσαία τάξη: "Είναι κατεστραμμένη. Και η εξαφάνισή της απειλεί πολύ περισσότερο τη σταθερότητα αυτής της χώρας πιο μακροπρόθεσμα από ό,τι η χρηματοπιστωτική κρίση, που είδε 3.000 δισ. δολάρια των φορολογουμένων να πηγαίνουν στη Γουώλ Στρητ".

Η Χάφινγκτον, μιλώντας στη γαλλική "Μοντ", εξηγεί ότι, κατά τη γνώμη της, η κυβέρνηση Ομπάμα θα έπρεπε να δώσει έμφαση από την αρχή στις επενδύσεις για την ανανέωση των γερασμένων υποδομών της χώρας, ένα είδος δηλαδή νέου "new deal", όπως εκείνο του Ρούζβελτ στη δεκαετία του 1930. "Πρόκειται για την απόλυτα επείγουσα ανάγκη! Οι υποδομές μας, που παλιά ήσαν η δύναμη αυτής της χώρας, βρίσκονται σε κακά χάλια. (...) Όχι μόνον πρέπει να επισκευάσουμε αρχαϊκές εγκαταστάσεις, αλλά πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές που μας συντηρούν στον αγώνα για τα διακυβεύματα του μέλλοντος".

Και ποια η άποψή της για τον Ομπάμα; Αποφεύγοντας να περιλάβει τον εαυτό της μεταξύ των "απογοητευμένων" από τον Αμερικανό πρόεδρο, η δημοσιογράφος παρατηρεί: "Η εκλογή του παραμένει ιστορική. Και είναι ένας λαμπρός άνθρωπος. Αλλά υποτίμησε δραματικά την κρίση. Στην ομάδα του ενέταξε άτομα σαν τον Λάρι Σάμερς ή τον Τιμ Γκάιτνερ, που έβλεπαν τον κόσμο με τα μάτια της Γουώλ Στρητ και θεωρούσαν ότι η χώρα θα ακολουθούσε αν σωζόταν η Γουώλ Στρητ. Οποίο σφάλμα! Δεν κατάλαβαν ότι το πρόβλημα απασχόλησης είναι δομικό, και δεν έλαβαν τα ανάλογα μέτρα. Από την άλλη, και σε αντίθεση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ο Ομπάμα δεν άλλαξε το σύστημα λειτουργίας της Ουάσιγκτον. Και με θλίβει ο βαθύς του σεβασμός για το κατεστημένο. Ωστόσο πρέπει να παραδεχθώ ότι δεν υφίσταται εναλλακτική λύση. Γιατί οι προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων είναι εντελώς καταγέλαστες".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου