Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Κόλαση» έγινε η ευρωζώνη

του Γιώργου Δελαστίκ
από το Έθνος 

Δεν περιγράφεται το τι γίνεται στους κόλπους των χωρών της ευρωζώνης αυτές τις ημέρες. Η όξυνση των διακρατικών σχέσεων έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και έχει πλέον τεθεί ανοιχτά προς συζήτηση ακόμη και η ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης και της ΕΕ! Οταν ο ίδιος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι δηλώνει δημοσίως ότι υφίσταται ζήτημα "επιβίωσης της ευρωζώνης" και υπογραμμίζει ότι "αν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η ΕΕ", αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η κατάσταση είναι άκρως τεταμένη, αν όχι κρίσιμη.
Δεν είναι μόνο ο Χέρμαν βαν Ρομπέι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο Ολι Ρεν, ο επίτροπος Οικονομίας, έκανε χθες λόγο σε δημόσιες δηλώσεις του για "τόνους διχασμού", για "φυγόκεντρες πιέσεις" και για "υπαρξιακή καταστροφολογία" στους κόλπους της ευρωζώνης.

Η κατάσταση και το κλίμα εχθρότητας δεν βελτιώνονται βεβαίως όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζει από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός της "ανεύθυνη" τη στάση της τότε σοσιαλδημοκρατικής γερμανικής κυβέρνησης Σρέντερ που επέτρεψε στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ. Ούτε όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει απειλητικά απευθυνόμενος προς την Ελλάδα ότι "η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος", υπονοώντας ότι υπάρχει και ο δρόμος της τιμωρίας και της... εξόντωσης κρατών! Σίγουρα ρίχνει λάδι στη φωτιά και η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι η γερμανική πολιτική "μπορεί να τσακίσει κάποιες χώρες, ωθώντας τις οικονομίες τους στη χρεοκοπία", αλλά έπρεπε να βρεθεί κάποιος να πει δημόσια αυτό που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε κατ' ιδίαν, χωρίς όμως κανένας να τολμάει να το πει ανοιχτά - και είναι προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού που το είπε αυτός, έστω μόνο φραστικά, αφού η κυβέρνησή του υποχώρησε ήδη στις νέες απαιτήσεις των απεσταλμένων της τρόικας, των επικυρίαρχων οικονομικών δυναστών της πατρίδας μας.

Τραγική φιγούρα αποδείχτηκε ο Ιρλανδός υπουργός Εμπορίου Μπατ Ο'Κίφι, ο οποίος εξέφρασε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την Κυριακή την απεγνωσμένη προσπάθεια να αρνηθεί την εθνική ταπείνωση της προσφυγής στο "πακέτο στήριξης" της ΕΕ και του ΔΝΤ:

"Η κυριαρχία αυτής της χώρας κερδήθηκε με μεγάλη δυσκολία και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εκχωρήσει σε κανέναν αυτή την κυριαρχία" δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Την Τρίτη όμως ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε εκ μέρους της Κομισιόν ότι ήδη η ιρλανδική κυβέρνηση διεξάγει απευθείας συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη διαμόρφωση συμφωνίας που θα επιτρέψει τη διάσωση του ιρλανδικού τραπεζικού συστήματος - σε απλά ελληνικά δηλαδή την υπαγωγή της Ιρλανδίας σε καθεστώς Μνημονίου με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Η γνωστοποίηση της είδησης οδήγησε αμέσως στην απαγγελία από την αντιπολίτευση της ευθείας κατηγορίας στον δεξιό Ιρλανδό πρωθυπουργό για "εθνική προδοσία"! Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην κατορθώσει η κυβέρνηση Κάουεν να περάσει τον προϋπολογισμό στις 7 Δεκεμβρίου, καθώς παρατηρείται αναταραχή στις γραμμές της κοινοβουλευτικής της ομάδας, ενώ θεωρείται βέβαιη η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2011.

Παράλληλα, ο εκβιασμός που ασκείται από την ευρωζώνη και εναντίον της χώρας μας με τη μετάθεση για τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου της ΕΕ, με πρόσχημα τη δήθεν καθυστερημένη γνωμάτευση της τρόικας για την πορεία των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας, αποδεικνύει ότι η πολιτική κατάσταση στην ευρωζώνη χειροτερεύει διαρκώς.

Η επιθετικότητα των Γερμανών, οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποίησαν ως όργανο και την Αυστρία και δη τον δεξιό υπουργό Οικονομίας Γιόζεφ Πρελ, οδηγεί σε απόγνωση ακόμη και τους πλέον "οσφυοκάμπτες" υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

ΝΕΑ ΒΑΡΗ
Εφιαλτική χρονιά θα είναι το 2011


ΤΡΑΓΙΚΟΣ από οικονομική και κοινωνική σκοπιά αναμένεται να αποδειχθεί σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ο επόμενος χρόνος εξαιτίας των προβλέψεων του Μνημονίου. Αυτό είναι το συμπέρασμα τόσο της συνεδρίασης της ευρωομάδας όσο και των επαφών των "γκαουλάιτερ" της τρόικας με Ελληνες υπουργούς στην Αθήνα. Οι οικονομικοί επικυρίαρχοι της πατρίδας μας δεν είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν κανένα έλεος απέναντι στον ελληνικό λαό και απαιτούν την κατά γράμμα, απαρέγκλιτη εφαρμογή των όσων συμφώνησε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο και στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2011 που θα καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου