Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Συμπαιγνία κυβερνήσεων, ΕΕ και Eurostat!

(πηγή)
του Μανόλη Γ. Δρεττάκη
από την Ελευθεροτυπία

Εδώ και μήνες γίνεται, σκωπτικά και απαξιωτικά για τη χώρα μας, λόγος από ηγέτες και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) και ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα greek statistics, δηλαδή τα αναξιόπιστα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, τα οποία αναθεωρούνται συνεχώς.

Για τα στοιχεία αυτά, εκτός από τους πολιτικούς [για τους οποίους, μάλιστα, η κυβέρνηση προτείνει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή μόνο (!) για την περίοδο 2007-2009 ως εάν δεν υπήρχε πρόβλημα για όλα τα προηγούμενα χρόνια], ενοχοποιείται και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), η οποία τώρα μετονομάστηκε σε Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Τα στοιχεία, όμως, που συνθέτουν το δημόσιο έλλειμμα και χρέος της χώρας μας δίνονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση στην ΕΣΥΕ, η οποία και τα διαβίβαζε στη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. (τη Eurostat). Το ποια στοιχεία δίνονταν και ποια όχι ήταν πολιτικές αποφάσεις, τις οποίες η ΕΣΥΕ ως δημόσια υπηρεσία δεν είχε το δικαίωμα να ελέγξει. Κατά συνέπεια δεν είχε καμιά ευθύνη για την ακρίβειά τους.

Είναι γνωστό ότι με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση -στην οποία στηρίζεται το ευρώ- το δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ. Είναι, επίσης, γνωστό ότι όλα τα κράτη-μέλη του Eurogroup, δηλαδή τα 16 κράτη που σήμερα έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ, κατέφυγαν στη δημιουργική λογιστική (creative accounting), προκειμένου να εκπληρώσουν τους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ και να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα.

Η τακτική αυτή αφορούσε διάφορες μεθοδεύσεις με βασικό στόχο τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3%, ενώ η εκπλήρωση του κριτηρίου για το δημόσιο χρέος μετετίθετο στο αόριστο μέλλον (σήμερα τα περισσότερα κράτη έχουν δημόσιο έλλειμμα που ξεπερνά κατά πολύ το 3%).

Τη δημιουργική λογιστική εφάρμοσαν και «βελτίωσαν» όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων 20 ετών. Η «βελτίωση» αυτή περιλάμβανε, ανάμεσα στα άλλα, και απόκρυψη ορισμένων χρεών του Δημοσίου προς διάφορους φορείς, με αποτέλεσμα τα στοιχεία που δίνονταν από την κυβέρνηση για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος να ήταν χαμηλότερα των πραγματικών.

Η διάσταση αυτή ανάμεσα στα greek statistics και την πραγματικότητα ήταν γνωστή όλα αυτά τα χρόνια στην Ε.Ε. -όπως κυνικά ομολόγησε ο κ. Γιουνκέρ, πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου- αλλά έκανε τα «στραβά μάτια» προκειμένου η Ελλάδα να πληρώνει τις εισαγωγές όπλων, μηχανημάτων κ.λπ. από άλλες χώρες-μέλη της (κύρια από τη Γερμανία και τη Γαλλία, από τις τράπεζες των οποίων η χώρα μας έχει δανειστεί γύρω στα 150 δισ. ευρώ).

Στη συμπαιγνία αυτή ελληνικών κυβερνήσεων-Ε.Ε. συμμετείχε και η Eurostat, δεδομένου ότι κατά καιρούς έρχονταν στην Ελλάδα κλιμάκιά της για να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων που έδιναν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μετά τις αναθεωρήσεις των στοιχείων αυτών από τα κλιμάκια, δινόταν ένα «πιστοποιητικό» για την ακρίβειά τους. «Πιστοποιητικό», όμως, που παράβλεπε το γεγονός ότι υπήρχαν ανεξόφλητα χρέη του Δημοσίου προς διάφορους φορείς (νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, εργολάβους κ.λπ.), τα οποία δεν είχαν περιληφθεί στο αναθεωρημένο από τα κλιμάκια δημόσιο έλλειμμα και δημόσιο χρέος.

Τώρα γίνεται μια νέα αναθεώρηση από την τρόικα των αναθεωρημένων από τη Eurostat στοιχείων και υπάρχει πρόθεση να περιληφθούν στο δημόσιο έλλειμμα και χρέος και τα χρέη των δημόσιων επιχειρήσεων, πράγμα το οποίο δεν γινόταν μέχρι τώρα. Καθόλου, όμως, δεν αποκλείεται να μην περιληφθούν στη νέα αυτή αναθεώρηση ορισμένα νέα ελλείμματα και χρέη του Δημοσίου με το δικαιολογητικό ότι δεν έχουν ακόμα δοθεί στοιχεία από διάφορους δημόσιους φορείς.

Τα όσα προαναφέρθηκαν για την ευθύνη που έχουν τόσο η Ε.Ε. όσο και η Eurostat για τα greek statistics, δεν αναιρούν, φυσικά, το γεγονός ότι το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της χώρας μας οφείλεται στην αλόγιστη πολιτική όλων των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων εξουσίας της περιόδου 1974-2010, οι πρόεδροι των οποίων την τελευταία 20ετία (ανάμεσα στους οποίους και ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού) παραδέχονταν (εμμέσως πλην σαφώς) ότι το συνεχώς διογκούμενο δημόσιο χρέος οδηγούσε τη χώρα στη χρεοκοπία.

- Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου